sobota, 5 lutego 2011

Nasze zdrowie ,a rozgrzewanie organizmu przyprawami

Zdrowy człowiek powinien urozmaicać swoje pożywienie różnymi przyprawami.W niektórych schorzeniach nie mozna używać pewnych przypraw ,a w innych jest to wskazane.Na przykład przy wrzodach żołądka i schorzeniach nerek nie można stosować ostrych przypraw jak papryki ,chrzanu i gorczycy ,jednakże z powodzeniem mozna uzywać pietruszki ,lubczyku,melisy, bazylii.Właściwości przypraw zawdzięczamy związkom organicznym jak garbniki, żywice,,kwasy organiczne i olejki eteryczne .Niektóre z przypraw mają działanie rozgrzewjące , co wspomaga funcjonowanie naszego organizmu w zimie lub też ma duże znaczenie przy odchudzaniu np:papryka.Ludzie otyli czują się niedoenergetyzowani,wyziębieni i wtedy sięgają po czekoladkę ,ciasteczko.Wysarczy jedynie zjadać dobrze skomponowane posiłki,ciepłe ,rozgrzewjące tak aby zniknęło uczucie wyziębienia ,głodu i pustki.
W naszym klimacie pożywienie powinno być ciepłe,o łagodnym smaku,lekko rozgrzewające.Mozna powiedzieć,że "ocieplające" są zupy warzywne, duszone warzywa na ciepło z przyprawami,groch ,kasza gryczana ,kasza kukurydziana,ciemny ryż ,płatki owsiane.
Groch co prawda jest cieżkostrawny ,jednakże przyprawiony kurkumą majerankiem ,kminkiem ,pieprzem i imbirem staje się lekkostrawny
Kasze są lekkostrawne i tak kasza jaglana ociepla organizm -wzmacia żołądek.
kasza gryczana-silnie rozgrzewa organizm,mozna dodawać ja też do warzywnych zup,wzmacia śledzionę i nerki
Kasza kukurydziana wzmacnia zołądek,nerki
ciemny ryż-wzmacnia zołądek ,śledzionę nerki i płuca i z powodzeniem można go dodać do zup np do pomidorowej.
płatki owsiane- wzmacniają nerki ,zołądek ,śledzionę i jelita,działają antynikotynowo,przeciwbiegunkowo,obnizają poziom cholesterolu.
Proponuję również ,żeby zrezygnować ze stosowania popularnych kostek rosołowych i zastąpić je tzw. masalą .
Chciałam jeszcze napisać jak zrobić masalę.Tak więc do przyrządzenia masali używa się przypraw całuch lub rozdrobnionych lub ich kombinacji.Należy podgrzać olej w małym rondelku dodać do oleju przypraw i zbrązowić je ( ma to trawć tylko chwilkę),następnie dodajemy do potrawy. Przyprawy nie powinny być zaczernione bo swiadczy to o tym,że zostały spalone .Gdy dodasz masalę do potrawy to przykryj garnek przykrywką lub wymieszaj jego zawartość z masalą ,aby nie stracić lotnych substancji ,wydzielających się podczas łączenia się masali.
W sprzedaży są już gotowe mieszanki przypraw (dla leniwych)np: graham masala i można je kupiś w sklepach ze zdrową żywnością lub sieci"Kuchnie Świata",można jednak taką mieszankę skomponować samemu według swojego własnego uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz