sobota, 5 lutego 2011

czarnuszka siewna -przyjaciółka w kuchni

Czarnuszka siewna wraca do naszej kuchni.Ta przyprawa jest popularna w krajach arabskich .Pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego i południowo-zachodniej Azji . Jest bardzo aromatyczna ,lekko pieprzna mozna ją dodawać do chleba, do warzyw ,może być też stosowana jako posypka na różne rodzaje sera,a nawet do herbaty.Czarnuszka stosowana była jako lek w przypadku osłabienia przy uregulowaniu cyklu miesiączkowego ,wzmacnieniu dporności .
Ostatnio naukowcy odkryli,że oprócz jej przeciwzapalnego działania również hamuje ona również raka trzustki.Czarnuszka zawiera olejek eteryczny ,garbniki, gorycze,alkaloidy .Czarnuszka świetnie zastępuje pieprz, ale nie drażni sluzówki przewodu pokarmowego.
W domu można stosować ja jako środek moczopędny i zółciopędny dodając do potraw .Na problemy reumatyczne poleca się dodawanie czarnuszki do posiłków po pół łyżeczki .Natomiast jako środka mlekopędnego i regulującego miesiączkowanie można używać naparu -10 gr nasion na 1 szklankę wrzątku ,pijąc 2-3 razy dziennie po półszklanki.
Jedno zastrzeżenie to ,że nie poleca się jej kobietom w ciąży.
Czarnuszkę można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością ja używam jej wraz z kompozycją innych przypraw,taką mieszanke kupiłam w sklepie.W sprzedaży dostępny jest również olej z czarnuszki,który ma cennne właściwości-uodparniające .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz