niedziela, 20 lutego 2011

Pyszne przepisy- szaleństwa kuchenne nie tylko dla PAŃ

Niedawno odkryłam fajny przepis z wegetariańskiej kuchni i chciałam się nim podzielić
omlet z tofu ze szpinakiem:
składniki: 1 kostka tofu naturalnego, 200 gr świeżego szpinaku pokrojonego na duże kawałki ,1/2 kostki naturalnego tofu rozdrobnionego,125 ml meka sojowego naturalnego, 2 łyżki mleka kokosowego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżka mąki kukurydzianej ,mała cebulka, 1 łyżka zielonej pietruszki ,3 łyżki oleju słonecznikowego lub innego do smażenia.

Potrawa ta smakiem przypomina jajeczniczę ale jest bardzo zdrowa i smaczna
1.Olej rozgrzewamy na patelni do potrawy można dodać ziemniaki pokrojone w plasterki i je smażyć do miękkości.
2.Następnie miksujemy pół kostki rozdrobnionego tofu z mlekiem sojowym,kokosowym,kurkumą ,mąką kukurydzianą oraz cebulką (jak ktoś lubi).Masa ma przypominać konsytencją jogurt.
3.Osobno trzeba rozdrobnić 1 kostę tofu ,dodajemy ją do usmażonych ziemniaków ,smażymy przez dwie minuty.Następnie dorzucamy szpinak i mieszamy -smażymy 2 minuty.Potem trzeba wlać zmiksowane tofu i mieszająć smażyć ,należy poczekać aby składniki się połączyły.

Przepis jest naprawdę prosty i fajny jak ktoś nie chce kupować mleka sojowego i kokosowego z powodzeniem może użyć mleka krowiego.

Potrawę można posypać startym żółtym serem .
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz